Arkitekturen

Arne Haugen Sørensen Museum åbnede 2017 i en 400 m2 stor udbygning af Vestjyllands Kunstpavillon. Udbygningen blev realiseret med støtte fra Ringkøbing-Skjern Kommune, Realdania, Skak Fonden og Færchfonden.

 

Henning Larsen Architects har tegnet Vestjyllands Kunstpavillon, der åbnede sommeren 2012. Det er også Henning Larsen Architects, der har tegnet Arne Haugen Sørensen Museum, som i sit ydre en tro kopi af den oprindelige kunstpavillon. 

 

Den verdenskendte arkitekt Henning Larsen (1925-2013) var født 1925 i Opsund 4 km vest for Videbæk, hvor hans far var førstelærer. 

 

Ved indvielsen af Arne Haugen Sørensen Museum i 2017 fortalte Henning Larsen Architects:

 

Efter at have designet den originale bygning, har vi genoptaget samarbejdet med museet og skabt tilbygningen, der puster nyt liv i arkitekturen og samtidig bevarer den originale atmosfære og poesi.

 

Det var et afgørende fokus i designet af den nye bygning at fortsætte den arkitektoniske vision og skabe en samlet gestus, en enhed. Derfor har vi understreget det gennemgribende arkitektoniske greb fra den originale bygning med en svalegang der lægger sig hele vejen rundt om den nye pavillon. Den danner et åbent rum mellem den indvendige kerne og den åbne facade af skrå elementer, som også går igen i den nye pavillon.

 

Museet er smukt placeret i den vestlige del af Videbæk park. Den originale bygning er placeret som et japansk tehus på kanten af søen. Facadens geometri er inspireret af træerne og sivene, der vajer i vinden ved søens bred.

 

Facaden binder de to bygninger sammen. De er nu begge i tæt kontakt med den park, de er placeret i. Udstillingsrummet er designet til at understøtte kunsten bedst muligt med et markant ovenlys. Her kan dagslyset finde vej ind og skabe de rette betingelser for visningen af skulpturerne. Udstillingsrummet er udelukkende tiltænkt Arne Haugen Sørensens værker.