top of page

Skulpturer i Videbæk

Billedhuggeren og konservatoren Jens Lund (1873 -1946) var født i Videbæk, og flere af hans skulpturer er i dag opstillet i byen.  

 

Midsommer er en granitskulptur fra 1936. Den stod oprindeligt på Statens Museum for Kunst, men blev i forbindelse med Jens Lunds 100-års dag i 1973 langtidsudlånt til Videbæk. Jens Lunds datter Johanne stod model til skulpturen, som er opstillet ved indgangen til Videbæk Lystanlæg. 

 

Inde i anlægget, på plænen foran museet, står skulpturerne Vinter, Forår, Sommer og Efterår. De fire årstider er fremstillet i fransk kalksten og var fra 1930 til 1994 opstillet ved Søpavillonen ved Søerne i København. Stærkt medtagne af luftforurening havnede de på Københavns Kommunes depotplads på Amager, hvorfra de med hjælp fra Jens Lunds datter Hanne Lund blev transporteret til Videbæk og klargjort til opstilling i Videbæk Lystanlæg i vinteren 1995/96. 

 

På pladsen ved Bethania står de tre Jens Lund-skulpturer Hedepigen, Nordmanden og Soldaten, og i gavlen på Westergaards Hotel, Bredgade 12, er indmuret et relief af bysbarnet. 

 

Foruden Jens Lund er der rundt omkring i Videbæk opstillet skulpturer af Per Arnoldi, Erik Peitersen, Jens Galschiøt og flere andre. De i alt 25 værker er indtegnet på et kort, som kan fås på museet.   

bottom of page